✓ Wij staan voor u klaar, bel ons op 078-3036470  ✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis*   ✓  Gratis verzending vanaf €99,- in NL   ✓ Officiële Nilfisk Dealer

Uitleg hogedrukreinigers

Nilfisk Hogedrukreinigers.

De Nilfisk hogedrukreinigers kunnen we onderverdelen in 4 verschillende categorieën. De keuze voor welke hogedrukreiniger geschikt voor u is kunt d.m.v. de keuzehulp samenstellen. Wij geven per type de verschillende eigenschappen van de machines aan.  Eerst geven we een uitleg over de belangrijkste eigenschappen van de hogedrukreinigers.

 

Druk en wateropbrengst.

Een Nilfisk consumenten hogedrukreiniger is er vanaf 100 tot en met 160 Bar. Bijna iedereen wil graag zoveel mogelijk druk omdat men denkt dat meer druk beter schoonmaakt dan minder druk. Er is echter een belangrijke factor voor de reinigingskracht die vergeten wordt. Dit is namelijk de wateropbrengst van de machine op de hogedrukstand. Bij onze hogedrukreinigers worden 2 waardes gegeven, de wateropbrengst welke de pomp kan leveren zonder dat er een spuitmondje gebruikt wordt. Dit is de hoogste waarde die staat bij de wateropbrengst. De laagste waarde is de daadwerkelijke waarde die een hogedrukreiniger gebruikt op de hogedrukstand. De druk en de wateropbrengst bepalen de reinigingsimpact. Hoe hoger de waarde des te beter maakt de machine schoon.

 

De toebehoren.

De toebehoren zijn de hogedrukslang, spuitpistool, lans en de accessoires zoals de terrasreinigers, rioolslangen en de verschillende wasborstels.

De lengte en de soort hogedrukslang is per type verschillend in zowel lengte als in kwaliteit. De kortste hogedrukslang is 5 meter en wordt aan de achterzijde van de hogedrukreiniger gekoppeld d.m.v. een schroefkoppeling. De afdichting gebeurt door een rubberen o-ring. Wij raden aan om deze altijd met een beetje vaseline in te smeren om uitdroging te voorkomen en de koppeling glijdt makkelijker in de hogedrukreiniger. De hogedrukslang wordt aan het spuitpistool bevestigd door een klik verbinding. Ook aan deze zijde zit een kleine o-ring die het beste met een beetje vaseline ingesmeerd moet worden om zo de slijtage te minimaliseren.

 

De extensies bij de machine zijn als volgt. Bijvoorbeeld E 140.3-9 X-TRA.

 • E staat voor Excellent type
 • 140 staat voor de druk in Bar
 • 3 staat voor de serie (1 en 2 zijn dus oudere series)
 • 9 staat voor de lengte van de hogedrukslang
 • X-TRA betekent een haspel, maar bij de Compact serie voor een opberghaspel of een wielset.

 

Hogedrukslang.

 • 5 meter bij de Compact serie. Deze hogedrukslang is van kunststof.
 • 6 meter bij de Compact serie. Deze hogedrukslang is van kunststof.
 • 8 meter soft bij de Compact serie. Deze hogedrukslang is van flexibel kunststof.
 • 9 meter soft bij de Dynamic- en Excellent serie. Deze hogedrukslang is van flexibel kunststof en wordt op een haspel opgeborgen. De hogedrukslang zit vast op het haspel gemonteerd.
 • 10 meter Rubber bij de Excellent 145.3-10 en 150.1-10 bar serie. Deze hogedrukslang is van flexibel rubber met staalinleg en wordt op een haspel opgeborgen. De hogedrukslang zit vast op het haspel gemonteerd.
 • 12 meter Rubber bij de Pro 160.2-12 serie. Deze hogedrukslang is van flexibel rubber met staalinleg en wordt op een haspel opgeborgen. De hogedrukslang zit vast op het haspel gemonteerd.
 • 15 meter Rubber bij de Excellent Pro 160.2-15 serie. Deze hogedrukslang is van flexibel rubber met staalinleg en wordt op een haspel opgeborgen. De hogedrukslang zit vast op het haspel gemonteerd.

 

Spuitpistool.

Op de verschillende types worden andere spuitpistolen gebruikt. De lengte van het spuitpistool en de lans kunnen mede bepalend zijn voor de aanschaf van de hogedrukreiniger. Voor iemand van 1.90 meter lang, is een korte spuitpistool en een korte lans niet aan te bevelen, omdat men dan geen ergonomische houding kan aannemen. Op de nieuwe en oude modellen zijn onderlinge verschillen. Hieronder vindt u een overzicht. 

G1 spuitpistool op de Compact machines t/m C 125.7-6. Lengte 40 cm.

G2 spuitpistool op de Compact machines t/m C 120.6-6. Lengte 40 cm.

G3 spuitpistool op de Compact machines t/m C 130.2-8. Lengte 45 cm.

G4 spuitpistool op de Dynamic en Excellent machines t/m E 140.3-9. Lengte 45 cm.

G5 spuitpistool op de Excellent 145.3 machines t/m Pro 160. Lengte 50 cm.

 

Lans.

G2 Op de compact serie t/m C 125.7-6. Lengte 40 cm.

G3 Op de Compact 130 bar t/m E 140.3-9 serie/ Lengte 40 cm.

G4 Op de E 145 de E 150.1 serie. Lengte 50 cm.

G5 Op de Pro serie. Lengte 40 cm.

 

Spuitmonden.

Spuitmonden worden ook wel nozzles genoemd. Er zijn 3 verschillende spuitmonden die op de lans worden geklikt of met een bajonetkoppeling gemonteerd worden. Iedere Nilfisk hogedrukreiniger wordt geleverd met een platte straal en een vuilfrees. Bij de Compact serie t/m de Excellent serie zijn de spuitmonden uitgerust met het Click&Clean systeem. De spuitmonden worden op de lans geklikt. De vuilfrees heeft een kogeltje wat ronddraait. Bij de Pro series worden de spuitmonden geleverd met een bajonetkoppeling. De vuilfrees bij de Pro serie is van messing met keramisch materiaal.

 • Platte straal niet verstelbaar bij de kleine hogedrukreinigers en Powergrip.
 • Platte straal verstelbaar. Hier kan de druk iets mee geregeld worden en de spuitmond kan op sproeien ingesteld worden.
 • Vuilfrees ook wel powerspeed genoemd. Deze wordt standaard bij alle Nilfisk hogedrukreinigers geleverd. De vuilfrees mag alleen op stenen gebruikt worden.

 

 

De Nilfisk hogedrukreinigers zijn er in de volgende series:

 • Compact
 • Powergrip
 • Dynamic
 • Excellent
 • Pro

 

Compact.

De compact serie hogedrukreinigers zijn (op de C 130.1-8 Xtra serie na) hogedrukreinigers met een koolborstelmotor ook wel universeel motor genoemd. Een universeel motor is aan slijtage onderhevig. De Compact serie heeft een metalen aluminium pomp, zijn licht in gewicht en dus makkelijk te verplaatsen. Een Compacte hogedrukreiniger is geschikt voor kleine klusjes om het huis en af en toe gebruik. Als richtlijn houden wij een terras aan van maximaal 40 M2 voor de C 100 t/m C120. Vanaf de C 125 kan je de machine bijvoorbeeld ook gebruiken voor het schoonmaken van de auto, fiets of containers.

De C 130.1 serie heeft een inductiemotor en is stiller dan een universeel motor en veel minder aan slijtage onderhevig. Het werkterrein kan uitgebreid worden naar ca 75 M2 en meerdere toepassingen het hele jaar door. De pomp is van aluminium.

 

Powergrip.

Powergrip is het unieke Nilfisk regelbare druksysteem. Op het spuitpistool kan men de motor draadloos instellen in 7 standen. Het toerental van de motor wordt ingesteld en deze zal meer druk en meer water geven zodra deze hoger ingesteld staat. Deze toepassing is ideaal als men de druk op het schoon te maken oppervlakte wilt instellen. Bij hout wil je meestal een lagere druk hebben dan bij het schoonmaken van een terras. De powergrip wordt geleverd bij een C-PG 130.2-8 en een Dynamic D-PG 130 en 140 Bar waarbij de PG aangeeft dat het om Powergrip gaat. De toepassing van De C-PG is hetzelfde als bij een Compact hogedrukreiniger. Voor de Dynamic PG wordt de toepassing omschreven bij de Dynamic serie.

 

Dynamic.

De Dynamic en de Dynamic PG hebben beide een universeel motor. De pomp is van Aluminium welke voorzien is van een coating waardoor de pomp niet zal oxideren. De sterke universeel motor en de pomp vormen een solide basis om de hogedrukreiniger in te zetten voor zwaardere klussen als de Compact serie. Het voordeel van de Dynamic serie is dat hij een stuk lichter is dan de Excellent serie en dus makkelijker te verplaatsen is. Als richtlijn hanteren wij een terras van ca 100M2 en diverse klussen zoals het regelmatig wassen van de auto, camper, boot of caravan. De Dynamic serie heeft een flexibele kunststof 9 meter hogedrukslang op een geïntegreerd haspel. Hij wordt compleet geleverd zodat u direct aan de slag kan met deze krachtpatser.

 

Excellent.

De Excellent hogedrukreinigers zijn er vanaf 130 Bar tot en met 150 Bar. Alle excellent hogedrukreinigers hebben een sterke inductiemotor met een aluminium gecoate pomp. De excellent hogedrukreinigers zijn stil en zeer betrouwbaar. De wateropbrengst en de druk zorgen voor een grondig reinigingsresultaat. De 9 meter hogedrukslangen zijn van een flexibel kunststof en de 10 meter hogedrukslangen van rubber met staalinleg.

Het toepassingsgebied is ruim. Een terras van 200 M2 is geen enkel probleem. Een Excellent met 10 meter staal gelaagde slang is ideaal voor het reinigen van auto, boot en caravan.

 

Pro.

Een Pro hogedrukreiniger heeft een zeer sterke inductiemotor en de pomp is voorzien van een messing cilinderkop. De hoge wateropbrengst van 520 liter/uur bij een druk van 150 of 160 Bar kan een Pro hogedrukreiniger elke reinigingsklus aan. Deze serie hogedrukreinigers zijn geschikt voor wekelijks gebruik in een thuisomgeving. De P 160 heeft wel een klein nadeel: de hoge druk en wateropbrengst kan alleen bereikt worden door een sterke motor die veel stroom trekt. Hierdoor zien we dat de huidige installatieautomaten het soms niet aan  kunnen en moeten deze vervangen worden door zwaardere. Dit probleem kan zich met name voordoen bij de P160.2-15 serie.

 

Accessoires.

Nilfisk heeft vele type hogedrukreinigers. De standaard uitvoering is altijd zonder alle letters erachter. De letters bepalen de meegeleverde toebehoren/accessoires. Op de foto’s kunt u zien welke accessoires meegeleverd worden. De prijs wordt hierdoor bepaalt t.o.v. de standaard uitvoering. Alle accessoires zijn ook los verkrijgbaar.

 

Terrasreinigers. Er zijn verschillende terrasreinigers verkrijgbaar. Niet alle terrasreinigers werken op elke machine. De borstel dient om het opspattende vuil tegen te gaan en is NIET bedoeld om te borstelen. Hieronder vindt u de beste combinatie.

 • Compact Patiocleaner is geschikt voor de Compact hogedrukreinigers. De borstel heeft een diameter van 30 cm. De aanduiding is PC.
 • Patiocleaner 2015 is geschikt voor de Compact serie vanaf 120 bar, Dynamic, Powergrip en de excellent serie. De diameter is 33 cm. De aanduiding is P
 • Patiocleaner Plus is geschikt voor de Dynamic, Excellent en de Pro serie. De diameter is 35 cm. De aanduiding is P
 • Power Patiocleaner is geschikt voor de Dynamic, Excellent en de Pro serie. De aanduiding is Power.

 

Rioolreinigingsslang. Nilfisk heeft 2 rioolslangen namelijk van 8 en 15 meter. De aanduiding bij de machines is D (drain). In bijna alle sets is de standaardlengte 8 meter. Bij ons kan eventueel tegen bijbetaling de rioolslang verwisseld worden voor een langere 15 meter slang. Dit kan alleen bij een machine die bij ons gekocht is en voor verzending.

 

Wasborstels. Er zijn een aantal verschillende wasborstels verkrijgbaar. Er zijn platte wasborstels en roterende wasborstels. Niet alle wasborstel passen op alle machines. Soms is er een extra lans nodig om deze te gebruiken.

 • Lange platte wasborstel. Deze past op het spuitpistool en kan ook op een Gardena koppeling gebruikt worden. De druk is laag en het water komt uit het midden van de borstel.
 • Platte wasborstel. Deze past op de lans d.m.v. het Click en Clean systeem. De druk is laag en het water komt uit het midden van de borstel. Deze wordt bij een PCA(D) set standaard geleverd. Kan gebruikt worden voor de auto en op tuinmeubelen.
 • Roterende wasborstel. Deze kunststof roterende wasborstel heeft een ronddraaiende binnen borstel welke aangedreven wordt door de waterstraal. Deze borstel wordt in sommige Pad sets geleverd. Kan gebruikt worden voor de auto, caravan en campers.
 • Carset. In de carset zit een autsproeier, chassisnozzle en platte wasborstel. Deze wasborstel heeft zachte gespleten haren en is geschikt voor de auto, caravan maar ook om houten of gelakte delen mee schoon te maken. Ook wordt deze vaak gebruikt voor het schoonmaken van zonnepanelen en serres.
 • Voor de Pro serie is een aparte platte wasborstel met een bajonetkoppeling.

 

Telescooplans. De telescooplans is een uitschuifbare lans van maximaal 4,5 meter. Er kan geen hogedruk op gezet worden. De lans is eigenlijk een roofcleaner om vloeistof op een dak of gevel te spuiten met een speciale spuitmond. Ook kan een platte wasborstel met Click aansluiting op gemonteerd worden voor het schoonmaken van een zonnepanelen, gevels, serres of delen op moeilijk bereikbare plaatsen.

 

Filter. Een hogedrukreiniger kan absoluut niet tegen vuil in de pomp. Hierdoor kan de pomp ernstig beschadigen. Om zeker te zijn dat er geen vuil in de pomp kan komen raden wij altijd een voorfilter aan. Dit filter kan voor op de wateraansluiting geschroefd worden en houdt elk vuil tegen. Op deze manier heeft u nog meer betrouwbaarheid.

 

Verlengslangen. Soms is het handig om een hogedrukslang te verlengen om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen. Er zijn drie verlengslangen met een lengte van 7 meter. Niet alle verlengslangen passen op alle machines. Bij de verlengslangen staat welke slang op uw hogedrukreiniger past.

 

Verstelbaar kniestuk. Voor alle Compact, Dynamic en Excellent machines past de verstelbare kniekoppeling. Deze koppeling kan 90-180 graden ingesteld worden om onder elke mogelijke hoek schoon te maken.